уторак, 23. децембар 2008.

Leskovac




Ovo je pokušaj svim zainteresovanim da ponešto kažu o Leskovcu i Leskovčanima i da se svetu prikažemo u pravom svetlu.
Ovaj blog je otvoren za sve posetioce interneta za zapažanja, sugestije, savete, primedbe i predloge.
Na početku osnovno o Leskovcu:


Leskovac je grad u opštini Leskovac u Jablaničkom okrugu. Poznat je po petorečju, pojavi retkoj u svetu, koja se nalazi u Leskovačkoj kotlini. Kao administrativni centar Jablaničkog okruga grad Leskovac ima više institucija u regionu.


Leskovac se nalazi u srcu prostrane i plodne leskovačke kotline (dugačke 50, a široke 45km), na maloj reci Veternici, u podnožju brda Hisar (341m), u centralnom delu leskovačke kotline.

Sredinom opštine prolazi reka Južna Morava, najveće pritoke i najznačajniji vodotoci su: Veternica, Jablanica, Vučjanka, Pusta Reka, Rupska reka. Leskovac je okružen i sa tri veštačka jezera Brestovačko, Barje (akumulacija za vodosnabdevanje grada) i Vlasinsko jezero.

U 144 naselja i samom gradu leskovačke opštine, prema poslednjim podacima, živi 162.000 stanovnika. Po broju naselja, leskovačka opština je najrazuđenija u Srbiji. Na svakom kilometru kvadratnom živi 158 stanovnika, ali je primećeno da poslednjih godina beleži negativnu stopu prirodnog priraštaja. Posle Niša, grad Leskovac u kome živi 63.185 stanovnika (prema popisu iz 2002. godine,računajući i prigradska naselja), najveći je na jugu Srbije. Godišnja prosečna temperatura je 11,3 stepena.


Leskovac leži na nadmorskoj visini od 228 metara, smešten sa još 300 naselja u plodnoj kotlini koja obuhvata 2250 km², koja je bila ogranak nekadašnjeg Panonskog mora. Oko kotline su planine Radan (1409 m) i Pasjača na zapadu, Kukavica i Čemernik (1638 m) na jugu i Babička gora (1098 m), Seličevica (903m) i Suva planina na istoku. Na severu se graniči sa niškom kotlinom a na jugu preko Grdeličke klisure sa vranjsko-bujanovačkom kotlinom.

Нема коментара:

Постави коментар