Iako su mnogi karakteristični proizvodi iz raznih krajeva Srbije poznati po svom kvalitetu, vrlo malo njih ima zvanično zaštićeno poreklo. Tako se ajvar i šljivovica, makar po komisiji Evropske unije, originalno ne proizvode u Srbiji, već u Hrvatskoj. Meštani jednog sela u južnoj Srbiji su zaključili da je baš zato vreme da registruju svoj brend.
Donju Lakošnicu, skromno selo u okolini Leskovca, mnogi zovu i crveno selo.
Na jesen, tradicionalno svaki slobodan zid u selu je prekriven nizovima teškim oko 10 kilograma karakteristične autohtone sorte paprike koja, po tvrdnji meštana, raste samo na ovom potezu u okolini Morave.
Celo selo kao da dobije prirodnu fasadu od crvene boje. Sorta se zove “kozji rog“, a posebno je cenjena među mesarima, jer prerađevinama od mesa daje jarko crvenu boju.
Od oko tri stotine domaćinstava u selu, svako prosečno proizvede tri do četiri tone mlevene paprike godišnje po domaćinstvu.
Međutim, mada nema problema sa prodajom, ima sa falsifikatima. Na pijacama se često pojavljuje paprika za koju se tvrdi da je lakošnička, a nije ili još gore, sadrži primese koje nisu paprika.
Zato su se meštani Donje Lakošnice udružili i pokrenuli postupak zaštite geografskog porekla lakošničke paprike.
No, čak da meštani Donje Lakošnice i uspeju da registruju svoj, nadamo se, budući svetski poznati brend paprike, kao i druga srpska sela, čeka ih sasvim druga vrsta borbe.
U selu koje ima preko 1.000 stanovnika ove godine je rođeno samo jedno dete.
Preuzeto: B 92
Нема коментара:
Постави коментар