четвртак, 19. новембар 2009.

TV mrak

Zbog odbijanja da im mesečno plaćaju po 500 evra, SBB je sa svog sistema isključio šest lokalnih televizija koje imaju dozvole za rad od RRA. Bez mogućnosti praćenja programa Televizije Leskovac, Studio MT, K1, Klisure, 4S i Televizije Vlasotince, ostalo je gotovo 90 odsto stanovništva. Građani, lokalne vlasti, ustanove i narodni poslanici, apeluju da se što pre sa ekrana skine „medijski mrak“ jer je obaveštenost stanovništva neophodna, posebno u situaciji kada je proglašena epidemija gripa.
Vlasnici i urednici ovih medijskih kuća već su zatražili pomoć RRA i RATELA kojima uredno plaćaju korišćenje frekvencija. Iako su dopise poslali još u subotu, nikakav odgovor do srede nisu dobili. Leskovčani najavljuju da će pokrenuti inicijativu da se prekine saradnja sa ovim operaterom dok ne vrate lokalne televizije u etar. Takvi sastanci već su održani u MZ „Milentije Popović“, jednoj od najvećih gradskih mesnih zajednica.
- Svaki dan kontaktiramo nadležne iz SBB i oni stalno odugovlače sa sastankom. Situacija je postala nepodnošljiva, građani nas svaki dan zovu. Moraćemo da se organizujemo i branimo pravo na informisanje - kaže Nataša Đorđević, zamenik glavnog i odgovornog urednika Televizije Leskovac. Ona pojašnjava da je SBB ultimativno tražio od njih da potpišu tipske ugovore po kojima bi trebalo da plaćaju po 500 evra mesečno SBB.
- Nisu nam ostavili prostor da se dogovorimo i da vidimo na osnovu kojih pokazatelja su oni odredili tu cenu. Moramo i mi da zaštitimo naše interese i to pre svega što se već u decembru donosi zakon koji će legalizovati rad kablovskih operatera - kaže Nataša Đorđević, dok njene kolege dodaju da ih je SBB isključio bez ikakvog upozorenja.
- Jedini smo grad u Srbiji gde se SBB usudio da ovo uradi, ali to je zbog toga što su monopolisti, pa ćemo od nadležnih zatražiti da preispitaju da li je prekršen zakon o zaštiti konkurencije - kaže Zoran Stanisavljević iz Televizije Klisura.
Ivana Veličković sa Televizije K1, kaže da se SBB ne obazire da dopise koje su im poslali načelnik Jablaničkog okruga Vladan Marinković, gradonačelnik Slobodan Kocić, narodni poslanici Snežana Stojanović Plavšić (G17) i Živojin Stanković (DS), Centar za ekonomiku domaćinstva... Svi oni traže da SBB povuče svoju odluku ako zbog ništa drugog barem dok traje epidemija gripa, jer građani moraju biti obavešteni.

PROVERITI DOZVOLE
Vlasnici pomenutih medijskih kuća traže od nadležnih da se proveri da li SBB ima potrebne urbanističke dozvole gradskih vlasti za instaliranje svog sistema. Kažu da je SBB uništio zajedničke antene u zgradama, tako da građani koriste usluge kablovskih operatera.

SAMI TRAŽILI
U predstavništvu SBB u Leskovcu dobili smo informaciju da su ove televizije „same tražile da budu isključene“. Dušan Radosavljević, nadležan iz SBB za dogovor sa leskovačkim televizijama, u sredu nije odgovarao na telefonske pozive.
Preuzeto:Novosti
Bas bih voleo da znam da li SBB i od CNN naplacuje 500 evra msecno da ih pustaju preko svoje mreze.

Нема коментара:

Постави коментар