четвртак, 19. новембар 2009.

Ilegalci

Leskovačke vlasti uveliko evidentiraju koliko stanova ima grad u svom vlasništvu jer planiraju da ih zamene za napuštene vojne objekte. Komisija koja radi ovaj posao do sada je pronašla 170 stanova u vlasništvu grada.

U svima njima žive stanari, ali samo desetak odsto useljenih porodica ima validne papire, dok ostali nelegalno borave u gradskim stanovima. Oni koji nelegalno žive u tim stanovima moraće da napuste gradsku imovinu, uz izuzetke teških socijalnih slučajeva.
- U te stanove se useljavalo godinama. U velikom broju stanova sada žive naslednici pojedinaca kojima su stanovi dodeljivani kao privremeno rešenje stambenog pitanja. Pojedinci imaju neke papire, pa će se ti slučajevi preispitati i nakon toga donositi odluka šta dalje. Mnogo je slučajeva bespravno useljenih stanova, bez ikakvih papira. Oni će morati da napuste imovinu grada. Naše traganje za gradskom imovinom imaće dvostruki pozitivni efekat: dobićemo Dom Vojske i najmanje još jedan vojni objekat i napokon ćemo saznati čime raspolažemo kao grad - kaže gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić.
Porodice koje borave nelegalno u gradskim stanovima zabrinute su šta će biti sa njima. Iako ne negiraju da su bespravno useljeni, većina stanara tvrdi da su imali obećanje da će otkupiti te stanove.

- Želim da vidim ko ima toliko hrabrosti da me sa troje dece i ženom izbaci na ulicu. Nemam papire, ali kad sam ostao bez posla pre tri godine, nekoliko lokalnih funkcionera mi je reklo da se uselim u taj stan pa da ga polako otplaćujem u narednih dvadesetak godina. Nisam počeo sa otplatom jer grad još nije doneo takvu uredbu, ali ne verujem da su spremni da isele one za koje utvrde da nemaju neku alternativu za stanovanje - ocenjuje Leskovčanin koji živi u gradskom stanu u naselju Dubočica.
Iako gradska komisija ima spisak sa imenima i delimično evidentiranu materijalnu situaciju stanara, bespravno useljeni stanari nisu voljni da otvoreno razgovaraju o ovom problemu.
- Plašim se da prva kažem javno šta mislim i da sutradan iseljavanje krene od mene. Kažu da socijalne slučajeve neće dirati, a ja sam samohrana majka koju su već jednom prinudno iseljavali. Dobro je da je počela zima, pa po zakonu ne mogu da nas isele do proleća, a dotle će se valjda nešto promeniti - očekuje Leskovčanka koja sa dve ćerke živi u jednosobnom gradskom stanu.
Leskovačke vlasti žele da preuzmu tri napuštena vojna objekta jer se nalaze na atraktivnim lokacijama i imaju nekoliko desetina hektara zemljišta pogodnog za gradnju industrijskih pogona ili stambenih objekata. Grad je najviše zainteresovan za Dom Vojske, kasarnu „Južni logor" i sportski aerodrom u severnom delu grada. Dom Vojske već koriste učenici OŠ „Svetozar Marković" jer se škola renovira, pa je Ministarstvo odbrane ustupilo gradu ovaj objekat.

- Ministarstvo odbrane i ministar Dragan Šutanovac su nam izašli u susret i dali nam objekat Doma Vojske na korišćenje do kraja ove školske godine, ali smo spremni da ga trajno otkupimo tako što ćemo u zamenu dati stanove pripadnicima Vojske. Pregovori su u toku. Prema prvim procenama Poreske uprave, Dom Vojske vredi 130 miliona dinara i sada je na nama da odredimo koje ćemo stanove zameniti sa Vojskom - kaže gradonačelnik Kocić.
Iako je grad najviše bio zainteresovan za zgradu nekadašnje Komande garnizona u strogom centru Leskovca, kako sada stvari stoje, grad neće biti u mogućnosti da preuzme ovaj objekat jer je Vojsci potreban novac, a u gradskom budžetu nema para. Vojska će Komandu prepustiti tržištu, a grad će pokušati da preuzme kasarnu „Južni logor", koja se nalazi na atraktivnoj, komunalno opremljenoj lokaciji pored starog autoputa.
Preuzeto:Press

Нема коментара:

Постави коментар