среда, 14. октобар 2009.

Kasno Marko...


Obradović je u izjavi „Blicu” rekao da stotinak profesora Medicinske škole neće plaćati ceh ovog spora, odnosno da će njihove zarade biti redovno isplaćivane.
- Moramo da stvorimo uslove da škola radi, ali moramo da vidimo šta je sudbina te priče oko izgradnje škole. Treba pogledati kako je ugovor napravljen i da li je stvarno urađeno onoliko radova koliko se tvrdi u odnosu na cenu i u odnosu na to mi ćemo svoje obaveze ispuniti kolike god da su. Ne mogu da kažem da ćemo to uraditi danas ili sutra, jer novca jednostavno nema, ali ćemo uporedo rešavati stvari - kazao je ministar.
Račun Medicinske škole je pre dve i po godine bio dva i po meseca u blokadi, a u novu blokadu škola je ušla u maju ove godine po sudskoj zabrani, a po tužbi leskovačkog preduzeća „Novogradnja”, koje je 2005. godine na mestu starog izgorelog sagradilo novi školski objekat iste veličine. Zbog blokade, profesorima je kasnila avgustovska plata. Problem je rešen intervencijom nadležnog ministarstva, ali se profesori boje da ponovo ne ostanu bez plate.
Ministar Obradović kaže da je Vladi Srbije predložio da formira trojnu komisiju, sastavljenu od predstavnika njegovog ministarstva i ministarstava pravde i finansija da se ispita ceo postupak gradnje, kao i to da li je zaista uložen materijal koji je naveden na sudu i kakvog je on kvaliteta.
- Suština je da li je stvarno urađeno onoliko koliki su računi ispostavljeni. Kad odete na teren i vidite školu, nemate utisak da stanje na papiru odgovora realnom stanju. Sve te stvari, koje su deo prošlosti moraju se ispitati - kazao je Obradović.
„Novogradnja” je posao dobila bez tendera i za tri meseca sagradila školu, pošto su se tadašnji ministar prosvete Slobodan Vuksanović, inače leskovački zet, i tadašnji predsednik opštine Leskovac Gojko Veličković usmeno dogovorili o gradnji i o načinu finansiranja po kome je republika učestvovala sa 80, a lokalna samouprava sa 20 odsto novca. Nosilac posla bila je Medicinska škola, a ugovor sa izvođačem potpisao je tadašnji direktor Jovica Marinković. Ugovor je bio vredan nešto više od 100 miliona dinara, a prema dostupnim podacima, ministarstvo i škola isplatili su oko 70 miliona dinara. Za preostali dug „Novogradnja” je tužila školu, ali nepoznato je kako je tokom suđenja dug uvećan do čak 70 miliona dinara.
Ovaj dug kamen je oko vrata i lokalnoj samoupravi, koja takođe nema novca u budžetu za svoj deo. I gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić uveren je, kaže, da slučaj Medicinske škole treba predati nadležnim državnim organima.
Preuzeto:Blic
Cudo jedno kakvi smo to ljudi prvo cekamo da nam voda dodje do grla pa se zatim pitamo zasto smo uopste ulazili u vodu... pa gde ste bili da to proveravate na vreme

Нема коментара:

Постави коментар