понедељак, 5. октобар 2009.

Ulaganja


Ne mogu da preciziram koliko je za ovih šest meseci stiglo para iz republičke kase, ali koliko god da je Vlada dala, nedovoljno je. Beograd se i dalje odnosi prema Leskovcu kao prema slepom crevu, a njihova politika ravnomernog razvoja Srbije, ovde na terenu nije zaživela. Ako izuzmemo nedavno otvaranje jednog hipermarketa i jedne hladnjače, za šta Vlada i nije zaslužna, ovde u privredi i ekonomji i dalje vlada mrtvilo. Vlada nije dovela ni jednog investitora, što sam takođe tražio, ništa ne čini da se ožive propale industrije, kao što čini za Kragujevac na primer – ocenjuje Stefanović.
Gradonačelnik Kocić, međutim, smatra da je Vlada održala obećanje.
– U prva četiri meseca, prema mojoj evidenciji, u Leskovac je kroz razne projekte stiglo oko 1,5 milijarde dinara, a ubeđen sam da će do kraja godine biti realizovana suma od dve milijarde. Niko, naravno, nije očekivao da će neko iz Beograda u đžakovima doneti te dve milijarde – naglašava Kocić.
Prema evidenciji lokalne samouprave, najveći deo tog novca, odnosno, oko 400 miliona dinara stigao je preko Nacinalne službe za zapošljavanje, 320 miliona dinara odobreno je za obilaznicu oko Leskovca, 350 miliona za gradnju obejkta Više poslovne škole i 90 miliona dinara za saobraćjnice u gradu i efekti tog novca su, zapravo, najvidljiviji jer je, uz dodatna sredstva iz lokalnog buđžeta, asfaltirano na desetine uliica.
Tako su, na primer, Bulevar oslobođenja, centralna gradska ulica, zatim, ulice Kralja Petra, Pana Đukića, Koste Stamenkovića, Stojana Ljubića i Babičkog odreda dobile sasvim novi izgled. Pored novog asfalta na kolovozima, u većini njih popločanu su i trotoari, što Leskovac ranije nije imao, a ivičnjaci podignuti kako bi se sprečilo parkiranje automobila van parking prostora.
Opozicioni prvaci, međutim, ne veruju u tvrdnje o pristiglom novcu.
– Tada se govorilo da se traže dva miliona evra kako bi se osvežio lokalni buđžet, a svedoci smo da taj novac nije stigao. Izostale su kapitalne investicije koje je gradonačelnik najavio do 1. septembra. Reč je o završetku vodosistema „Braje“, o gasifikaciji i zaoblaznici. Ništa od toga nije realizovano. Zato SPS treba da se pita zašto je raskinuo koaliciju sa nama i SRS – navodi Aleksandar Pejčić, lider DSS u Leskovcu i narodni poslanik.
S druge strane, Živijin Stefanović kaže da se nije pokajao zbog promene koalicionih partnera.
- Koliko god da je kriza, sada se nešto ipak radi i to se vidi golim okom. Sa DS imamo dobre odnose i ne kajem se, posebno kada vidim kako se sada prema SPS i mani odnose bivši koalicioni partneri – ističe Stefanović.
Preuzeto:Blic

Нема коментара:

Постави коментар