среда, 21. октобар 2009.

Rodilo


Po postignutim prinosima ova godina bila je više nego uspešna za voćare i vinogradare na području Leskovca, ali ono što ih je donekle sprečilo da razmišljaju o ulaganju u ovu granu poljoprivrede su niske otkupne cene. Prema rečima Duška Jovanovića iz leskovačke Poljoprivredne stručne službe ove godine ponovila se 2004. godina, ali ovog puta na štetu proizvođača.

Povoljni vremenski uslovi omogućili su ove godine visoke prinose voća i vinove loze, ali je zato otkupna cena bila više nego katastrofalna.
Prosečna cena otkupa višnje bila je oko 16 dinara što nije bilo dovoljno ni za pokrivanje osnovnih ulaganja, ističe stručni saradnik leskovačke Poljoprivredne službe Duško Jovanović.

Nešto je malo bolja situacija sa vinovom lozom ali se većina vinogradara odlučila, da pored smanjenja površina koje obrađuju, grožđe sačuvaju za sopstvene potrebe.
Bez objedinjavanja stručnih službi, proizvođača i prerađivača, postoji opasnost da se trend smanjenja proizvodnje voća smanji a onda dolazi do opasnosti da se inostranom tržištu nema šta ponuditi, mišljenja je Jovanović.
Preuzeto:JUGpress
Uvek muka, kad rodi nema ko da kupi a kad podbaci visoka cena opet nema kupaca

Нема коментара:

Постави коментар