петак, 9. октобар 2009.

Nema mesta za decu


Postalo je pravilo, doduše ne samo u Leskovcu nego i u drugim sredinama Jablaničkog okruga, da se stalno ističe kako je malo mesta u vrtićima, a mnogo dece, a sa druge strane planeri tvrde da na jugu Republike, kao i celoj zemlji, ozbiljno preti bela kuga.

Jasmina Anđelković-Đorđević, direktorka Predškolske ustanove, ocenjuje da su sve grupe prebukirane, ali postoje kategorije dece iz hraniteljskih porodica, deca ometena u razvoju, mališani samohranih roditelja i deca koja imaju preporuku medicinskih stručnjaka za koju važi prioritet u prijemu bez obzira na trenutno stanje u ustanovi.

Inače, procenjuje se da bi za rešavanje aktuelnih potreba predškolaca u Leskovcu trebalo da se sagradi najmanje još jedan vrtić, pored onog prošle godine podignutog na brdu Hisar.

Leskovac je po mnogim ekonomskim kriterijumima pri samom dnu i ovde su zato odredili da cena celodnevnog boravka bude samo 2.118 dinara, ali se ocenjuje da je i to prevelik teret za kućni budžet. Istovremeno se za poludnevni boravak mesečno plaća 706 dinara, pa je i po tome ova ustanova na samom začelju u Republici.

Nažalost, iako su cene više nego skromne, sudeći po naplati obaveza od 80 odsto, moglo bi se reći da je kriza u nekim porodicama dostigla vrhunac.

U Predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović’’ ističu da roditelji iz kućnog budžeta, u stvari, pokrivaju samo dvadeset procenata stvarne cene troškova, dok je ostatak obaveza grada, a kompletno finansiranje tzv. zabavišnih grupa u nadležnosti Ministarstva prosvete.

Prema najnovijim podacima, ova ustanova brine o 2.814 dece i u ovom trenutku iskorišćenost kapaciteta je čak 130 odsto u jaslicama i oko 128 procenata u vrtićima.

U svim objektima aktivirano je 77 predškolskih grupa sa 1.500 dece, u jaslenim grupama (deca do dve i po godine) je 353, a u uzrastu do pet i po godina više je od 900 dece.

I pored nespornih teškoća oko obezbeđenja prostora, u Predškolskoj ustanovi „Vukica Mitrović“ smatraju da uspešno obavljaju poverene zadatke, a ta ocena prisutna je i u najvećem delu leskovačke javnosti.
Preuzeto: Danas

Нема коментара:

Постави коментар