недеља, 11. октобар 2009.

Savremena deponija


U Leskovcu je otvorena regionalna sanitarna deponija, koja važi za najmoderniju u Srbiji. Deponiju je otvorio ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, a izgradila ju je austrijska kompanija "Por, Verner i Veber".

Dulić je je rekao da je to prva evropska regionalna sanitarna deponija u Srbiji, ali ne i poslednja.

"Dok god mi dišemo, živimo i radimo ovaj posao, trudićemo se da ovakvih deponija bude što više u narednom periodu u Srbiji jer drugog nam nema. Ugušićemo se u đubretu i potrovaćemo se od onoga što stvaramo a što bacamo u smetljišta iz kojih se sve te hemikalije i štetne materije cede i završavaju u našoj vodi, vazduhu i hrani", rekao je Dulić.

Ministar je ocenio da je nebriga o životnoj sredini ključni uzrok povećanja broja različitih bolesti u društvu.

Sanitarna deponija nalazi se na lokaciji Želkovac u blizini Leskovca, na površini od 80 hektara, sa zaštitnim pojasom od 30 do 40 hektara, a u njoj će biti deponovano smeće sa celog juga Srbije.

Gradnja prve faze deponije, odnosno kaseta za odlaganje smeća i sistema za prečišćavanje voda koje se cede, počela je pre godinu i po dana i završena pre nekoliko dana.

U nju je, prema navodima direktora kompanije "Por, Verner i Veber" za Srbiju Slobodana Cvetkovića, uloženo osam miliona evra.

Gradnja druge i treće faze, koja između ostalog podrazumeva i reciklažni centar i azil za pse, trebalo bi da bude završena sredinom naredne godine i u nju će austrijska firma uložiti dodatnih 28 miliona evra.

"Por, Verner i Veber" će deponiju koristiti narednih 25 godina.
Preuzeto:RTS
Nadam se da cce grad postati cistiji

Нема коментара:

Постави коментар