уторак, 13. октобар 2009.

Maheri

Uoči najavljenog završetka i početka rada Vodosistema „Barje“, koje se gradilo 30 godina i koštalo više od 60 miliona evra, vladajuća odbornička grupa G 17 plus, ali i opoziciona SRS, traže da se preispita da li je ova investicija - preplaćena.
Najupućeniji u izgradnju „Barja“, daju sasvim protivurečne izjave što dodatno komplikuje računicu oko gradnje. Tako, Živojin Stefanović (SPS), predsednik Skupštine grada, tvrdi da je ovo „najčistija investicija“ i da se za završetak duguje još „samo“ 135 miliona dinara. Bivši predsednik Gojko Veličković, tvrdi da je izvođaču sve plaćeno još 2005. godine, a Mića Mićić, vlasnik užičkog „Jedinstva“ koje je gradilo „Barje“ poslednje četiri godine, da još ne zna koliko mu se duguje.
Sve ujdurme oko izgradnje „Barja“ trebalo je da budu okončane 2005. godine kada je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa lokalnom samoupravom i izvođačem radova, užičkim „Jedinstvom“, potpisalo ugovor vredan 907 miliona dinara (11 miliona evra). Rok je bio dve godine, a izričito piše da nema „produženje roka i povećanje cena“. Polovinu novca obezbedilo je Ministarstvo, a ostalo, tadašnja opština Leskovac. Dve godine posle predviđenog roka radovi nisu okončani, a ne zna se koliko će još novca ovaj „Skadar“ progutati. Po najnovijoj odluci grad Leskovac treba da se zaduži još 135 miliona dinara.
- Tvrdim da bi „Barje“ bilo završeno odavno da se ovo pitanje stalno ne politizuje. Tako je i sada. Po ugovoru iz 2005. nismo uplatili ceo iznos koji smo bili u obavezi. U tom trenutku lokalna vlast nije mogla da se zaduži više od 300 miliona, pa nam je falilo još 135 miliona dinara. Došli su izbori, a nova vlast je zaboravila na „Barje“. Jula prošle godine doneli smo odluku da se zadužimo i isplatimo izvođača. Međutim, tadašnji gradonačelnik Goran Cvetanović (SRS), nije hteo da sprovede odluku, pa smo doneli novu u avgustu ove godine. Potpisana su i još dva Aneksa, tako da je sada sve pokriveno - kaže Stefanović koga je začudila namera bivšeg koalicionog partnera Cvetanovića da zatraži formiranje anketnog odbora upravo po ovom pitanju. - Bilo bi mu bolje da ćuti - kaže Stefanović.
Njegove tvrdnje demantuje još jedan bivši i sadašnji koalicioni partner Gojko Veličković, kome nije jasno zašto se ponovo grad zadužuje za „Barje“.
- Cela finansijska konstrukcija zatvorena je još 2005. godine kada smo se zadužili kod Banke Inteza za četiri miliona evra, ili 360 miliona dinara. Vlada je izmirila sve, plus nam je prebacila još 70, tako da i meni nije jasno zašto „Jedinstvo“ nije ispoštovalo rokove završetka, kada mu je banka prebacivala novac za svaku fazu gradnje - kaže Veličković.
Svaka prethodna vlast ima svoju odgovornost i zasluge za (ne)izgradnju „Barja“. Najmanje su se u ovo upuštale demokrate, ali zato novi gradonačelnik Slobodan Kocić (DS) namerava da posao završi po svaku cenu. Jedan od razloga je taj što mu je politika da okonča sve investicije koje godinama „vise“, a drugi je „mir u kući“.
CVETANOVIĆ: ANKETNI ODBOR
BivŠi gradonačelnik Goran Cvetanović (SRS), traži formiranje anketnog odbora jer smatra da su mnoge stvari ostale neraščišćene. Snežana Mladenović, iz odborničke grupe G17 plus na poslednjoj sednici postavila je odbornička pitanja Živojinu Stefanoviću, oko „ugovaranja cena i naknadnih radova“ i još nekih „nedoumica“ u vezi „Barja“.
MIĆIĆ: POTREBNA KLIZNA SKALA
Gradio sam „Barje“ kao da će vodom snabdevati Užice, a ne Leskovac. Cele ove godine nisu mi ni dinara prebacili, tek je sada nešto uplaćeno - kaže Mića Mićić, vlasnik „Jedinstva“ i dodaje da ne zna koliko mu se duguje. - Tek ćemo praviti računicu jer radimo po cenama iz 2005. godine, što je neprihvatljivo. Greška je što u ugovoru iz 2005. nema „klizne skale“.
preuzeto:Vecernje novosti
Kad su ljudi maheri i kad imaju ovce za sisanje mogu ovako da rade, da je bilo pravde sistem bi davno bio zavrsen a investitori i graditelji bi brojali zatvorske dane, dok bi gradjani Leskovca pili zdravu i cistu vodu

Нема коментара:

Постави коментар