недеља, 11. октобар 2009.

Lopovluk

Policija je nedavno na delu uhvatila dva lopova dok su sa vrtića „Lane“ pokušala da skinu bakarne oluke. Njihov plan je osujećen zahvaljujući dojavi komšija, ali u većini slučajeva leskovački vrtići posle radnog vremena nisu zaštićeni niti osigurani od lopova pa i vandala i narkomana. Uposlenici Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“, u čijem sastavu su 10 vrtića, od kojih su sedam u samom gradu, nemoćni su da izađu na kraj sa nevoljom koja ih je snašla. Jedini način da se zaštite njihovi objekti u ovom trenutku su reflektori jer grad nema novca da finansira ugradnju video-nadzora niti da angažuje noćne čuvare.
Jasmina Anđelković-Đorđević, direktorka Predškolske ustanove kaže da se problemi javljaju u svim gradskim objektima bez obzira na to da li se nalaze u centru grada ili na periferiji.
- Naša dvorišta su postala mesta gde se u noćnim satima drogiraju ili opijaju. Lopovi odnose metalne i bakarne oluke i crepove. I roditelji naše dece nisu za pohvalu jer je nekoliko njih uhvaćeno u krađi našeg inventara. Dok dovode i odvode decu iz vrtića oni merkaju i tipuju šta da ukradu, ogorčena je direktorka Jasmina, koja je nezadovoljna i odnosom suseda prema ovoj ustanovi, jer i oni uništavaju zelenilo i mobilijare, a često sa prozora svojih stanova bacaju kese sa smećem na terase vrtića. Ovaj problem posebno je izražen u vrtiću „1001 radost“ u najstrožem centru grada. Vandali su razvalili ogradu vrtića „Kolibri“ u Radničkom naselju i sada je skrovitiji deo dvorišta vrtića stecište narkomana. Uništene su i ljuljaške a pokradeno je i stotinak crepova pa se strahuje od prvih kiša. Nema vrtića u kome nije bilo provale ili vandalizma. Odnose creva za hidrante, pa čak i otirače ispred ulaznih vrata.
Policijske patrole redovno u noćnim satima obilaze vrtiće, ali to očigledno ne daje rezultata. U Gradskoj upravi za društvene delatnosti potvrdili su nam da su upoznati sa ovim problemima. Suzana Stanković-Ilić, načelnica Uprave veli da bi do svesti svih trebalo da stigne činjenica da će nastalu štetu na vrtićima plaćati svi, jer se rad predškolske ustanove dotira iz gradske kase.
- Svi vrtići će uskoro biti osvetljeni jakim reflektorima i nadamo se da će to barem malo rasterati nezvane goste. Grad u ovom trenutku nema sredstava da finansira nabavku video-nadzora ili angažovanje noćnih stražara. Pokušaćemo da pronađemo najracionalnije rešenje i da tu stavku projektujemo u budžet za narednu godinu - navodi načelnica.
Preuzeto:Vecernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар